Ennen matkat ulkomaille ostettiin matkatoimistosta. Matkatoimistojen esitteitä katselemalla valittiin matkakohde ja majoitus. Nykyään matkatoimistoja ei fyysisesti juuri enää ole, vaan matkojen ostaminen on siirtynyt verkkoon. Ennen matkatoimiston virkailija teki lento- ja hotellivaraukset, mutta tänä päivänä kuluttaja itse hakee tiedot lennoista ja hotelleista ja reitittää itse matkansa verkossa. Lentojen ja hotellien vertailu on kuitenkin aikaa vievää ja tämän vuoksi on helppo käyttää erilaisia hakukoneita, jotka etsivät matkaa suunnittelevalle ehdotuksia lentoihin ja hotelleihin liittyen. Usein matkavaraukseen on mahdollista liittää myös autonvuokrausta tai kuljetuspalvelua matkakohteessa.

Miten lentojen vertailupalvelut toimivat?

Lentojen hakeminen hakupalvelun kautta on helppoa. Hakuun tarvitsee vain laittaa mistä lennetään, minne lennetään ja milloin lennetään. Hakukriteerejä voi tarkentaa sen mukaan hakeeko edullisia lentoja vai haluaako ostaa suorat lennot kohteeseen. Jos aikataulu ei ole tiukka, voi päiviä vaihtamalla löytää aina edullisimmat lennot, tämä tosin tarkoittaa usein sitä, että vaihtoja saattaa olla useampia ja odotusajat lentojen välillä voivat venyä tunneista vuorokausiin. Hakupalveluksi kannattaa valita sivusto, joka vertaa mahdollisimman laajasti eri lentoyhtiöiden lentoja. Kaikki sivustot eivät näytä ns. halpalentoyhtiöiden lentoja ollenkaan. Kun sopiva lento on löytynyt, kannattaa käydä vielä kyseessä olevan lentoyhtiöiden omilla sivuilla tarkistamassa, olisiko lentoyhtiön omilla varaussivuilla enemmän vaihtoehtoja ja tietenkin hintaa kannattaa verrata myös.

Myös majoituksen hintaa voi vertailla

Hotellivarauksiin on myös kehitetty omat varaussivustonsa ja näitäkin on useita tarjolla. Varaussivustolla voi hakea itselle sopivan majoituksen, riippuen siitä haluaako yöpyä hotellissa vai miellyttäisikö hostellityyppinen majoitus enemmän. Majoituspaikan sijainti on aina tärkeä ja senkin tarkistaminen on varaussivustolla helppoa. Siellä voi tarkistaa ja vertailla eri majoituspaikkojen varustetasoa, hintaa ja muiden asiakkaiden arvosteluja kyseisestä paikasta. Kuten lentojen ostamisessa myös majoitusta hakiessa kannattaa käväistä hotellien omilla sivuilla ja verrata hintaa ja palveluja varaussivustolla ilmoitettuihin.

Matkanvaraussivustot ovat hyödyllisiä matkaa etsivälle ja suunnittelevalle varsinkin silloin kun halutaan suunnitella ja reitittää matka itse. Toki matkatoimistojenkin kautta voi matkan ostaa ja monet niin tekevätkin. Kuitenkin itse suunnittelemalla ja vertailemalla on vapaus tehdä matkasta juuri oman näköinen ja itselle sopiva.